Tampereen seminaari 11.3.-12.3.2017

TOAS sai kunnian isännöidä vuoden ensimmäisen seminaarin. Säätiö on Tampereen merkittävin opiskelija-asuntojen tarjoaja ja sen asuntoja sijaitsee aivan oppilaitosten vieressä. Se perustettiin vuonna 1959 ja nykyinen toimitusjohtaja on Kirsi Koski.

Tampere sen sijaan on kuuluisa suomalainen opiskelijakaupunki, jossa asuu noin 230 000 asukasta. Nähtävyyksiin siellä kuuluu muun muassa Hervanta sekä Näsinneula. Tampereella on tehokas bussijärjestelmä ja paljon erilaisia palveluita. Tampere tunnetaan myös etenkin panostuksestaan jääkiekkoon, josta osoituksena Tapparan ja Ilveksen mestaruudet, ja eräissä tutkimuksissa kaupunki on valittu Suomen suosituimmaksi kaupungiksi.

Ennen seminaarin alkua jokaiselle osallistujalle annettiin kahden päivän matkalippu sekä tilaisuus viedä tavaransa hotelleille. Tapahtumaan osallistui 12 edustajaa ympäri Suomea ja matkustus hoidettaisiin käyttämällä Tampereen joukkoliikennettä.

1. Päivä

Seminaari aloitettiin kokoontumalla päivälliselle Tampereen yliopistolla, jossa ravintolana toimi opiskelijoiden omistama Juvenes. Siellä edustajat pääsivät kertomaan kuulumisiaan ja saatiin tutustua TaY:n ruokatarjoiluun. Tampereen yliopisto on Suomen suurimpia korkeakouluja, jossa opiskelee kymmeniä tuhansia opiskelijoita. Tilaisuus antoi mahdollisuuden tutustua paikan sisätiloihin.

Pic 60

TOAS:n toimistolla asiakaspalvelupäällikkö Pia Ylimäki esitteli säätiötä ja sen tavoitteita. Huomion keskipisteenä oli muun muassa Hippostalo, joka tulee olemaan TOAS:n yksi suurimmista hankkeista, ja kaiken kaikkiaan TOAS:n tilanne on hyvä. Rakennuksia rakennetaan tasaiseen tahtiin ja vuokria ei ole nostettu. TOAS on myös panostanut paljon vedensäästämiseen. Edustajat saivat mukaansa muistolahjoja.

Seuraava puhuja oli sosialipoliittinen asiantuntija Olga Haapa-aho, joka kertoi opiskelija-asumisen tilasta TOAS:lla. Opiskelijat ovat olleet tyytyväisiä Tampereella ja he ovat saaneet palveluita kiitettävästi. Haapa-aho toi esille tutkimuksen, joka oli suoritettu asukkaille ja se toi esille useita mielenkiintoisia tietoja, kuten mitä opiskelijat pitävät tärkeimpänä opiskelija-asumisessa.

Iltapäivällä siirryttiin Hervantaan, joka on Suomen yksi merkittävimmistä opiskelukeskuksista. Siellä asuu noin 23 000 asukasta ja ensimmäiseksi käytiin tutustamassa alueen keskustaan, jossa sijaitsee muun muassa kauppakeskus Duo. Hervannassa on kolme peruskoulua (yksi alakoulu ja kaksi yhtenäiskoulua) sekä oma lukionsa ja ammattiopistonsa. Siellä on lukuisia TOAS:n sekä Pirkan Opiskelija-asunnot Oy:n opiskelija-asuntoja, joista maineikkain on Mikontalo.

Hervannan keskustan jälkeen vierailtiin Tampereen teknillisessä yliopistossa ja päästiin tutustumaan esimerkiksi opiskelija-ravintoloihin, kirjastoon sekä eri rakennuksiin, joita on yhteensä yksitoista. Yliopistossa opiskelee tällä hetkellä noin 8000 opiskelijaa ja monet TOAS:n kohteista on rakennettu sen ympärille. Alhaalla olevassa kuvassa nähdään Kampusareena, joka on rakennettu vasta kaksi vuotta sitten ja siellä pitää moni yritys konttoreitaan.

Pic 27

TOAS:n kohde, jota esiteltiin tässä seminaarissa, on nimeltään Tekniikan- ja Tieteentornit. Siellä asukastoimikunnan edustaja esitteli asukastoimintaa alueella ja minkälaisia tapahtumia ja käytäntöjä siellä toteutettiin. Edustajilla oli paljon kysymyksiä ja he saivat myös paljon hyödyllisiä ideoita. Tämän lisäksi käytiin myös lisäksi kerhotiloissa, grillillä ja pesutuvissa. Kohde on ollut suosittu ja se on kiven heiton päässä yliopistolta.

Illallinen syötiin Tampereen kuuluisimmassa nähtävyydessä, Näsinneulassa. Torni on 168 metriä korkea ja siellä sijaitsee ravintola, jossa tarjolla oli korkeatasoista muonitusta. Matkaa sinne oli jonkin verran Hervannansta, mutta onnistuimme saapumaan sinne pienen mutkan kautta. Siellä saimme eteemme maittavat ruuat ja näköala oli näyttävä, joka kattoi lähes koko Tampereen. Syömisen jälkeen iltaa jatkettiin TOAS:n toimistolla ja kaupungin yöelämässä, jossa kaupungilla on kattava tarjonta. Osa, puheenjohtaja mukaan lukien, menivät jo valmistautumaan seuraavaan päivään.

2. Päivä

Toisena päivänä oli seminaarin kokous, jossa tärkeimpinä aiheina olivat asuinyhteisöjen kuulumiset ja järjestön tulevaisuuden mietintä. Puheenjohtaja Petri Mattila esitteli SOANK:n uusia sivustoja (www.soank.fi), joissa pidetään yllä muun muassa blogeja ja kannanottoja. Sen jälkeen vuorossa oli julkiset Facebook-sivustot, jonka seuraajat voivat helposti seurata eri asuinyhteisöjen tapahtumia ja SOANK kykenee olemaan paremmin yhteydessä asukkaiden kanssa. Viimeinen sivusto, joka tuotiin esille, oli wiki-sivustot. Näitä kaikkia tultaisiin käyttämään jatkossa paremman näkyvyyden saamiseksi ja ne sopivat hyvin järjestön tavoitteisiin.

Toimintakertomusta vuodelta 2016 esiteltiin kokouksen yhteydessä, joka sisälsi viime vuoden tärkeimmät toimet, ja rekisteröity yhdistys-hanke vietiin loppuun negatiivisin tuloksin. Puheenjohtaja oli hoitanut myös ennen kokousta SOANK:n raha-tilanteen kuntoon hoitaen myös laskut Pekka Sillanpään kanssa. Kaiken kaikkiaan järjestön tulevaisuus näyttääkin varmistuneelta ja tänä vuonna SOANK juhlii 35-vuotista matkaansa puolustamassa asukasdemokratiaa. Petri Mattila huomauttikin tyytyväisenä sitä, että monissa asuinyhteisöissä SOANK:n tavoitteita oltiin viety eteenpäin, mikä on huomattavan positiivista.

Uutta logoa käsiteltiin ja edustajat halusivat vielä nähdä erilaisia värivaihtoehtoja ennen kuin he olivat valmiita tekemään päätöksensä. Myös SOANK:n johtohenkilöt valittiin kuluvalle vuodelle. Valinnat olivat yksimielisiä ja intoa tulevaisuuteen riittää.

Kokouksessa jokainen asuinyhteisö kertoi kuulumisiaan ja saatiin kuulla mielenkiintoisia tapahtumia, joita oltiin toteutettu eri paikkakunnilla. Muun muassa PSOAS kertoi kuvakamppanjastaan, jossa asukkaat ottivat kuvia sisutuksistaan, ja TOAS esitteli uutta vedensäästösuunnitelmiaan, jossa osa hyödyistä menisi hyväntekeväisyyteen. Tämän lisäksi TYS haluaa aloittaa vuoteen 2022 mennessä 1000 uuden asunnon rakentamisen Ylioppilaskylään ja KOAS jatkaa naapurihanketta, jolla yritetään parantaa asukkaiden yhteisöllisyyttä. Kannanottoja ei tehty tällä kertaa johtuen edellisen kokouksen hyvästä antimesta ja puheenjohtaja kehotti edustajia osallistumaan SOANK:n sisäisiin ryhmiin. Seuraava seminaari järjestetään Turussa isäntänä toimiessa TYS.