Vinkkejä asukastoimintaan

Talkoot. Esimerkiksi keväisin kannattaa järjestää talkoot, joissa vaikkapa kaunistetaan porukalla taloyhtiön pihapiiriä. Asukastoiminta voi hankkia kukkien taimia ja puutarhatyökaluja. Huoltoyhtiön tehtävät eivät tietenkään kuulu asukastoimikunnalle. Talkoot kannattaa järjestää niin, että myös perheelliset osallistuvat niihin mielellään. Puuhaa kannattaa järjestää myös lapsille. Kiitokseski talkoolaisille kannattaa muistaa järjestää pientä ruokatarjoilua.

Pihapelit. Hyviksi todettuja pihapelejä ovat esimerkiksi Mölkky ja Petanque. Jos lähellä on puisto, niin kannattaa lähteä porukalle heittelemään frisbeetä tai pelaamaan frisbee-golfia. Kannattaa myös järjestää retkiä esimerkiksi pelaamaan minogolfia. Jos asukastoimikunnalla on käytettävissään rahaa, niin toimikunnan budjetista voi kustantaa osan retken hinnasta. Usein kuitenkin kannattaa jättää reissuun pieni omavastuuosuus, sillä ihmiset arvostavat enemmän sellaista, mistä ovat hiukan joutuneet maksamaan.

petanque

 

Lautapeli-illat. Hyvä keino tutustuttaa asukastoimikuntalaisia tai asukkaita toisiinsa. Lautapelit avittavat kummasti yhteisten puuhenaiheiden löytymistä. Yhdessä pelaillessa tulee väistämättä turinoita asioista ja ihmiset tutustuvat toisiinsa. Isommalle porukalle pelailut kannattaa järjestää kerhotilalle. Pienemmällä porukalla kannattaa kokoontua pelailemaan naapureiden luona. Yleisesti ottaen kannattaa pitäytyä peleissä, jotka on helppo oppia. Esimerkiksi Carcassonne, Hey that’s my fish, Menolippu ja Catanin uudisasukkaat ovat hyviksi todettuja pelejä. Peli-iltaan kannattaa järjestää syömistä ja juomista.

carcassonne

 

Lettukestit. Kestit voi järjestää sisällä tai ulkona. Parhaiten lettukestit toimivat pihalla, käyttöön kannattaa hankkia iso muurikkapannu. Kokemuksen mukaan letut tekevät todella hyvin kauppansa. Paistajaa kannattaa vaihdella, jotta myös kokkimestari ehtii syömään. Useimmiten letuille on aina enemmän ottajia kuin niitä ehtii paistamaan. Lettukestit sopivat koko perheelle. Myöhemmin kestejä voi jatkaa myös grillijuhlilla.

Pikkujoulut. Usein pikkujoulut ovat asukastoimikunnan suosituin tapahtuma. Kaikkein suosituimmat pikkujoulupäivät kannattaa kuitenkin pyrkiä kiertämään, jotta mahdollisimman monella asukkaalla olisi mahdollisuus osallistua. Pikkujouluissa on hyvä järjestää jonkinlainen nimikierros ja avittaa asukkaiden tutustumista toisiinsa. Ruokaa ja juomaa kannattaa varata riittävästi. Joulukinkku on yhä juhlapöydän kunkku, mutta kannattaa muistaa myös kasvissyöjiä. Tunnelmaan kannattaa panostaa. Tilojen siivoaminen on melko työläs urakka, joten se kannattaa pyrkiä hoitamaan seuraavana päivänä heti kun voimat riittävät. Mukaan kannattaa rekrytoida useampia ihmisiä, jotta homma käy nopeasti. Kannattaa myös muistaa kiittää kaikkia aktiivisia järjestelijöitä.

 

Grillijuhlat

Lenkkisaunavuorot. Naapureihin on hyvä tutustua yhteisillä saunavuoroilla. Ihmisiä kannattaa kannustaa käyttämään saunavuoroja ja asukastoimikunta voi järjestää saunavuorolle esimerkiksi pientä tarjoilua. Kannattaa huolehtia siitä, että tiedotteet saunavuoroista ovat selkeät ja näkyvillä. Huoltoyhtiön tekemät lappujen ohelle asukastoimikunta voi vaikka tehdä parannetut tiedotteet. Saunavuoro ja grillijuhlat ovat pettämätön yhdistelmä.

Tilat

Kerhohuone.

• Kerhohuoneiden avainten lainauksesta on hyvä tehdä selkeät säännöt ja valvoa niitä. Näin vältytään tarpeettomalta päänvaivalta ja toiminta on paljon selkeämpää.

Biljardihuone. Kuntosalin ohella biljardi on yksi suosituimmista toiminnoista. Pöytä ja bilishuone kannattaa pitää hyvässä kunnossa, koska rikotut paikat ja laitteet jostain syystä innostavat rikkomaan ja sotkemaan lisää. Yleisesti ottaen bilistä kuitenkin arvostetaan niin paljon, että pöytä pysyy kunnossa. Juomille kannattaa hankkia huoneeseen sivupöytä, koska muuten pelaajat kuitenkin laskevat juomat käsistään pöydän reunalle ja tästä ne sitten kaatuvat pelipöydälle. Kannattaa myös laittaa huoneen seinälle lista, jossa naapurit saavat hakea peliseuraa. Usein bilistä mennään pelaamaan kylään tulleiden ystävien kanssa, mutta kannattaa pyrkiä auttamaan pelikavereiden löytymistä myös naapureista. Pelailemaan on paljon helpompi lähteä, kun pelikaverin voi käydä pyytämässä naapurista.

Biljardihuoneella

Punttisali

Tiedottaminen

Ilmoitukset rappukäytäviin. Perinteisesti asukastoimikunnnan ilmoittelu tapahtuu ilmoitustauluilla. Usein kuitenkin ilmoitus tahtoo hukkua muiden papereiden joukkoon. Tehokkaampi tapa on laittaa ilmoitus kerrostaloissa pääoveen tai sen välittömään läheisyyteen. Koska tapahtumat on suunnattu talon asukkaille, niin ilmoitus kannattaa laittaa oven sisäpuolelle niin, että sen näkee asunnosta lähtiessä. Kuva ja värit nostavat aina ilmoituksen huomioarvoa. Älä unohda viedä ilmoitusta myös pyykkitupaan.

Ovelta ovelle -tiedotus. Hyvin suorasukainen tapa hankkia lisää ihmisiä asukaskokouksiin ja tapahtumiin. Muutaman asukastoimikuntalaisen kanssa lähdetään soittamaan järjestään asuntojen ovikelloja. Useimmiten ovia ei avata, mutta toisaalta ne jotka avaavat, usein myös lähtevät mukaan. Bileistä viestintää voi tehostaa siten, että mukaan otetaan näytteitä bileiden tarjonnasta.

Hihasta kiinni -mainostaminen. Rappukäytävä ja pyykkitupa ovat hyviä paikkoja tavata muita asukkaita ja kertoa heille tulevista tapahtumista. Usein henkilökohtainen kutsu tapahtumaan on tehokkainta markkinointia.

Muita vinkkejä

Tarjoilupolitiikka


• Ilmainen alkoholi tarjoilu ei tee hyviä bileitä, eikä takaa hyvää osallistuja määrää.

• Juhlissa juomat juodaan kyseisessä tilassa.

• Siiderin ja kaljan sijaan kannattaa tarjota vaikka boolia. Kokonaisuuden kannalta on parempi, että booli olisi melko laimeaa.

• Naposteltavaa ei kannata hamstrata liikaa, mutta mikäli pihalla grillataan, kannattaa makkaraa tai muuta hankkia reilusti ja salaattikin menee tyypillisesti melko hyvin jakeluun. Esim.

Itsetehdyt mokkapalat tekevät hyvin kauppansa. Tortillat toimivat kun ne sai kukin kasata oman makunsa mukaan. Erilaiset salaatit ovat suosittuja, samoin karkit ja sipsit.

Uusien ihmisten innostaminen mukaan toimintaan

• Ennen kaikkea tiedottamalla ja nettisivuilla! Omat kotisivut ovat oiva keino tiedotukseen!

• Tapahtumien kautta ja juttelemalla naapureille. Esim. tutustu naapuriisi – bileitten kautta on käytännössä värvätty paljon uusia jäseniä.