Jyväskylän seminaari 5.11.-6.11.2016

1. Päivä

Edustajat saapuivat Jyväskylään keskipäivällä ja aloittivat seminaarin päivällisellä. Monet söivät Jyväskylän tarjoamista ravintoloista, mikä antoi heille oivan mahdollisuuden tutusta kaupungin tarjontaan ja nähdä millainen kaupunki Jyväskylä on. Kaupungissa asuu noin 140,000 asukasta ja se on Suomen yksi merkittävimmistä opiskelukeskuksista.

Ruuan jälkeen siirryttiin KOAS:n toimistoon, jossa tilaisuuden aloitti säätiön toimitusjohtaja, joka kertoi KOAS:n nykyisestä tilanteesta. Aiheena oli muun muassa tuleva KOAS:n tornirakennus ja Jyväskylän opiskelijat. Tämän jälkeen asukasisännöitsijä kertoi meille, miten asukasdemokratiaa toimii KOAS:ssa ja SOANK sai tästä tärkeää tietoa, miten esimerkiksi AsuVa on järjestäytynyt ja mitä palveluja asukastoimikunnat pystyvät antamaan. Seuraavaksi tutustuttiin Erkki Jaalan johdolla Kankaan alueeseen, joka tulevaisuudessa tulee olemaan merkittävä osa Jyväskylän opiskelija-aluetta.

KOAS:n edustajat veivät meidät tälle alueelle tutustumaan paperitehtaaseen, joka aiotaan purkaa. Tätä kautta pääsimme tutustumaan alueen ympäristöön ja mitä vaikeuksia sen muuttamisessa on. Kova tuuli laittoi edustajat koville, mutta selvisimme tästä sen suuremmitta ongelmista.

Ilta huipentui ruokailuun Taikurissa, jossa edustajille tarjoiltiin heidän haluamaansa ruokaa. Suurin osa valitsi hampurilaisen ja sinä aikana edustajat pystyivät kertomaan mielipiteitään eri aiheista. Ateria oli herkullinen ja jatkot toteutettiin KOAS:n edustussaunatiloissa.

2. Päivä

Toisena päivänä oli seminaarin kokous, jossa tärkeimpinä aiheina olivat rekisteröity yhdistys ja SOANK:n tulevaisuus. Kokouksen alussa puheenjohtaja Petri Mattila kertoi, ettö SOANK on pyydetty osallistumaan erilaisiin keskustelutilaisuuksiin ja jotkut tahot ovat halukkaita tekemään yhteistyötä tämän sivuston kanssa.

SOANK:n vuoden 2017 toimintasuunnitelma oli paljon esillä ja tarkoitus on pyrkiä tehostamaan SOANK:n näkyvyyttä muun muassa päivittämällä sivustoja ja levittämällä SOANK:n näkökantoja tehokkaammin eri medioihin. Myöskin uusia asuinyhteisöjä pyritään saamaan ja yhteistyö SOA:n kanssa on tärkeässä asemassa tulevaisuuden kannalta.

Kokouksessa käytiin eri asuinyhteisöjen kuulumisia ja ratkaisuja, joita niissä esiintyviin ongelmiin voitiin löytää. Jokaisella paikkakunnalla oli tapahtunut monia asioita ja esimerkiksi KOAS:ssa on meneillään innovaatiokilpailu ideoille, joilla pyritään parantamaan asukasviihtyvyyttä.

dav

SOANK:n kannanotot, joita päätettiin tässä kokouksessa ovat seuraavat: SOANK vastustaa Suomen valtion aikomuksia leikata opiskelija-paikkoja, joilla on negatiiviset seuraukset opiskelija-asumiseen, SOANK tukee opiskelijoiden siirtämistä yleiseen asumistukeen ja SOANK vaatii asumisyhteisöjä ottamaan opiskelija-asukkaiden tilanne huomioon vuokrien korotuksissa.

Seuraava SOANK:n kokous järjestetään Rovaniemellä tai Tampereella.